Президентът на Египет Абдул Фатах ал Сиси помилва хвърления в затвора

...
Президентът на Египет Абдул Фатах ал Сиси помилва хвърления в затвора
Коментари Харесай

Египет помилва правозащитник

Президентът на Египет Абдул Фатах ал Сиси  помилва хвърления в пандиза правозащитник Патрик Заки и юриста Мохамед ал Бакер, оповестява BBC.

Новината идва ден, откакто съдът призна Заки за отговорен в " разпространяване на подправени вести " и го осъди на три години затвор.

Присъдата, учредена на публикация, която той написа за живота си като коптски християнин, беше остро наказана.

Бакар представляваше продемократичния деятел Абдел Фатах, преди да бъдат вкарани в пандиза по същото обвиняване през 2021 година

Правителството на Египет извърши това, което правозащитните групи описаха като безмилостно потушаване на всяка форма на противоречие, откогато президентът Абдул Фатах ал Сиси управлява свалянето от военните на демократично определения му предходник през 2013 година Те споделят, че десетки хиляди критици са били арестувани случайно.

Помилванията бяха приветствани от борда на държавния развой на " народен разговор " и Хосам Бахгат от Египетската самодейност за персонални права, за която Заки работеше, до момента в който учи в Италия.

" Бакер и Патрик не трябваше да прекарват нито един ден в пандиза поради работата си по правата на индивида, написа той в Туитър. Ние приветстваме новината за тяхното опрощение и призоваваме за незабавното освобождение на хиляди към момента арестувани в Египет по политически аргументи. "

Премиерът на Италия Джорджа Мелони сподели във видео известие, че Заки ще се върне там в четвъртък . Тя също по този начин му пожела " успокоение и триумф " и благодари на президента Сиси " за този доста значим акт ".

Нейният външен министър Антонио Таяни съобщи, че външната политика на Италия е " съдействала доста за освобождението на този млад студент ".

Случаят на Заки получи необятно публично внимание в европейската страна, където той следваше магистърска степен по джендър и женски проучвания, когато реши да се върне в Египет за малко фамилно посещаване през февруари 2020 година

32-годишният мъж беше задържан на летището в Кайро, преди да бъде трансфериран в родния си град Мансура. Адвокатите му настояват, че той е бил подложен на изтезания, в това число електрически удари, до момента в който е бил разпитван.

В последна сметка прокурорите го упрекнаха в " разпространяване на подправени вести в и отвън страната ", въз основа на мнение, оповестено на новинарския уеб страница Daraj през юли 2019 година EIPR сподели, че публикацията разказва прекарванията му като коптски египтянин и възгледите му за събития, засягащи религиозното малцинство.

През септември 2021 година, след 19 месеца в ареста, Заки беше изправен пред съда в изключителния съд за държавна сигурност в Мансура и пледира почтен. Три месеца по-късно съдът подреди освобождението му под гаранция.

Във вторник Бахгат сподели, че съдът го е признал за отговорен и е разпоредил незабавното му наново връщане в пандиза, описвайки това като " подигравка на правораздаването ".

Колеги правозащитници напуснаха националния разговор в отговор на неоправдателната присъда, което накара борда да моли за опрощение. Съединени американски щати и Организация на обединените нации също показаха угриженост и приканиха господин Заки да бъде неотложно освободен.

Бакер е арестуван от септември 2019 година, когато беше задържан, до момента в който участва на разпита на Алаа Абдел Фатах, британско-египетски продемократичен деятел, считан за най-известния политически пандизчия в страната.

Впоследствие двамата мъже бяха упрекнати в " разпространяване на подправени вести, подкопаващи националната сигурност " дружно с блогъра Мохамед " Оксиджън " Ибрахим. Случаят беше обвързван с техни изявления в обществените мрежи.

Групи за отбрана на човешките права нарекоха обвиняванията подправени, а процеса им пред ексклузивен съд за държавна сигурност в Кайро - машинация.

През септември 2021 година съдът призна и тримата за отговорни. Алаа Абдел Фатах, двоен британско-египетски жител, беше наказан на пет години затвор, до момента в който господин Бакер и Мохамед Ибрахим бяха наказани на четири години затвор.

След като научи за помилването му, брачната половинка на Бакер изрази вяра, че той ще бъде освободен в точния момент, с цел да отпразнува рождения си ден в четвъртък. " Благодарност на всички, които се пробваха, работиха, молиха се за Бакър и за нас ", сподели Неама Хишам.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР